zaterdag 3 november 2012

Typisch 40



Kun je een vrouw van 40 jaar typeren? Had ik deze vraag een aantal jaar geleden gesteld gekregen, dan was mijn antwoord kant en klaar geweest. Simpel, deze vrouw heeft grijs haar en haar coupe is van lang naar makkelijk kort geknipt. Ze draagt een bril en heeft een gerimpeld gezicht. Daarnaast is haar kledingstijl dubieus en is haar lichaam ook niet meer je dat.

38 jaar. Zo oud ben ik momenteel. Of zo jong, het is maar net hoe je het bekijkt. Tegen de 40, dat is een feit. Nog slechts twee jaar te gaan en dan mag ik mij ook voegen bij die veertigers, mensen van middelbare leeftijd. Voorbeelden genoeg van wie het niet mee mogen maken, en wat zegt leeftijd nou eigenlijk?

Toch houdt mijn eigen voorstelling van deze leeftijdscategorie mij best bezig de laatste tijd. Ik lees bedenkelijke artikelen over dat 50 het nieuwe 30 is. Bevreesd peins ik dat 40 dan automatisch het nieuwe 20 moet worden? Al bezit ik de door mij getypeerde kenmerken ook wel een beetje, ik weet ze tot op heden aardig te camoufleren. Het grijs door te verven, de bril draag ik alleen in noodsituaties en vanwege het nauwkeurig bestuderen van mijn spiegelbeeld weet ik exact hoe mijn gezicht voordelig voor de dag komt. Ook mijn kledingstijl komt in de verste verte niet overeen met mijn ouderwetse beeld van een 40-jarige.

Jarenlang had ik niets met uiterlijk verval van doen. Een uurtje sporten en mijn lichaam vertoonde geen enkel kwellend vetrolletje, verkeerde in uitstekende conditie en ik zat lekker in mijn vel. Als vanzelf stelde ik het aantal bezoeken aan de sportschool in de loop der tijd naar beneden toe bij, totdat ik uiteindelijk helemaal niet meer ging. Om onduidelijke reden heb ik de afgelopen jaren geen moment meer aan die sportschool gedacht. Tot van de week. In een weemoedige bui veroorzaakt door de tijd die voorbij lijkt te vliegen en toch die vier en die nul ronddwarrelend in mijn gedachten, heb ik er plots genoeg van.

Als 20 zal het niet meer worden, maar draait het werkelijk allemaal om uiterlijk? Ik wil gewoon prettig in mijn vel zitten, ongeacht leeftijd. Ik schud mijn lange haar los en naar achter. Vandaag heb ik een afspraak bij de sportschool.  Want zo typeer je een vrouw van (bijna) 40 tegenwoordig: ze gaat recht op haar doel af.

© Laura van Straaten - Oversteegen