donderdag 26 januari 2012

Taalgebruik


  Deze column was op 19 januari 2012 
"Blog van de Dag" 
op de site www.hippemamaclub.nl

“Mama, je bent lief!” Wat een heerlijk gevoel, als zoiets tegen je wordt gezegd. Ja, mijn zoon is heel gul in het verbaal uiten van zijn liefde voor mij, veelal ook nog gevolgd door een theatraal aangekondigde knuffel (“mama knúffel, knúffel!”). Soms komt het op mij ietwat overdreven over, maar goed, beter zo dan helemaal niet.

Daarbij moet ik vaak inwendig lachen om de opmerkingen welke hij maakt. En dan vraag ik mij tevens oprecht af hoe hij aan bepaalde uitdrukkingen komt en waar hij ze heeft opgedaan. Is het van televisie? Vriendjes? Of is het toch dat ik, onwillekeurig, dergelijke taal gebruik? Zogenaamd kopieergedrag?

Je ziet meestal aan zijn gezicht dat hij gewoon wéét wanneer bepaald taalgebruik wel of niet is toegestaan. Zo is het bij Max momenteel “in” om bij het vertrek van iemand er terloops en gniffelend aan toe te voegen: “doei-dikke-koei”. In sommige, intimi, gevallen oogluikend toegestaan maar in onbekend gezelschap toch nogal gênant. Dus leek het mij raadzaam dit toevoegsel af te keuren en als ongewenst taalgebruik te bestempelen. Maar juist deze afkeuring blijkt een enorme aantrekkingskracht te veroorzaken tot het veelvuldig gebruiken van de uitdrukking en wordt de “koei”-toevoeging te pas en te onpas gebruikt.

Toevallig vanmiddag nog een situatie: ik laat een aantal glazen uit mijn handen vallen wat buitenom de enorme chaos ook een vreselijk kabaal veroorzaakt. Max komt verschrikt aanrennen met de melding dat hij zich een hoedje is geschrokken en daarna vraagt hij aarzelend, mij wat onbestemd aankijkend: “Mama, dit is vast shit hè?”

Naast deze, dikwijls lachwekkende, verbale ontwikkeling vind ik het ook leuk om te zien hoe Max sommige dingen zo lekker nuchter kan bekijken. Hij heeft ook vaak hele simpele oplossingen voor iets waar wij een probleem van maken. Bijvoorbeeld: een hobby van mij is honden. Ik heb er drie en we hebben het er over gehad, mede gezien de hoogbejaarde leeftijd van de oudste, om een nieuw hondje aan te schaffen. Het nieuwe vriendje gaat hoogstwaarschijnlijk een klein wit hondje worden, dezelfde als wij in het verleden hebben gehad maar helaas is overleden. Dit hondje heette Woody. Ik vraag Max hoe het nieuwe hondje dan moet gaan heten. Eigenlijk direct antwoordt hij, een beetje verontwaardigd zelfs: “Woody natuurlijk!” Ik geef aan dat dit een beetje apart is, omdat wij al een hondje hebben gehad die luisterde naar die naam en dat je toch echt niet alle honden dezelfde naam kunt geven. “Ja, dat klopt,” zegt Max. “Maar als je dan één maal Woody roept, dan komen alle honden tegelijk!” Tja, zo eenvoudig zou het dus kunnen zijn.

woensdag 18 januari 2012

Deelname aan "Auteurs with Talent"

Omdat ik benieuwd ben en was naar een professionele beoordeling van mijn columns, heb ik mij een (hele) tijd geleden ingeschreven voor dé talentenjacht op schrijversgebied: "Auteurs with Talent". Ik heb destijds zeven columns ingezonden en deze worden in onderstaande volgorde gepubliceerd op de site: http://www.bangersisters.nl/index.php/verhalen/auteurs-with-talent:

16 januari 2012 : Weer alarm
17 januari 2012 : Van vlinders naar baksteen
18 januari 2012 : Mijn man deel 1
19 januari 2012 : Honden op de weg
20 januari 2012 : Euro-shopper
21 januari 2012 : Een tuintje
22 januari 2012 : Accenten en vooroordelen

De commentaren verschillen tot op heden. Enerzijds zeer enthousiast en positief (ik citeer: ... De schrijfster heeft het column schrijven goed onder de knie, ... ze zijn alle aangenaam om te lezen, ... Een vlotte en toegankelijke schrijfstijl, ... Ga vooral door met columns schrijven, ... Werk aan bovengenoemde punten van kritiek en de auteur zal geweldige columns schrijven, ... Humoristische, zeer goede column, herkenbaar en aangenaam om te lezen), anderzijds zeer kritisch (ik citeer: ... Schrijftechnisch zit het niet vlekkeloos in elkaar, ... Verder kwam ik wat foutjes tegen wat betreft grammatica en spelling, ... Maar door de spreektalige manier van schrijven en de schrijftechnische mankementen komt het niet goed uit de verf, ... Zo staan er meerdere slecht geconstrueerde zinnen in de column).

Ook kan het publiek zijn of haar oordeel geven over de ingezonden verhalen. Kortom: erg leuk en interessant om te vernemen wat de "professionals" van mijn werk vinden en ik probeer zeker wat te doen met de verkregen adviezen/kritiek!

maandag 16 januari 2012

Lekker winkelen!


Deze column was op 29 december 2011 
"Blog van de Dag" 
op de site www.hippemamaclub.nl

Al vanaf “de twintig-weken echo” waren wij op de hoogte van het feit dat het wonder welke in mijn buik groeide een jongetje zou worden. Voor papa een droom die uit zou komen en voor mama ook, uiteraard, maar een vaag verlangend gevoel naar een meisje werd door dit feit de kop ingedrukt. Want hoe leuk zou het zijn wanneer ik later als moeder, lekker met mijn dochtertje zou gaan winkelen en fijn tutten in de stad?

Toen Max nog kleiner was, en zich op zijn gemak en met genoegen in een buggy liet vervoeren, waren de tochtjes naar de stad echt een uitstapje waar wij ons allebei op verheugden en wat steevast een succes werd. Toen Max eenmaal zelf kon lopen, ging voor mij de lol er snel af. Regelmatig was ik hem of kwijt (en zat hij verstopt ergens in een hoekje van een winkel) of, nog leuker, zat hij ergens verscholen tussen de kledingrekken. Altijd goed voor hilariteit onder de verkoopsters en voor mij een gegarandeerde hartverzakking.

Daarna volgde een fase waar Max op voorhand aangaf liever bij opa en oma te gaan spelen, zodat ik alleen naar de stad kon gaan. Kort samengevat: het meneertje-in-wording zag het allemaal niet meer zo zitten met dat gewinkel en had zelf andere, betere, ideeën om zijn tijd door te brengen. Als ik hem een nieuwe trui of een coole broek in het vooruitzicht stelde, haastte hij zich te zeggen dat dit totaal overbodig was omdat hetgeen hij had nog prima paste.

Maar laatst kon hij bijna al zijn broeken als bermuda dragen en werd het toch tijd dat hij mee ging naar de winkel om te passen. Alle bezwaren van zijn kant negerend gaan we ouderwets gezellig, samen op pad. We gaan een bekende winkel binnen en Max zijn aandacht wordt direct getrokken naar een kledingstuk … op de meisjesafdeling. ”Kijk mam! Dit is precies wat ik graag wil hebben!” Hij laat mij een knalroze truitje zien met allerlei glitters, pailletten en lovertjes. Ik ga er van uit dat hij een grapje maakt, maar niets is minder waar. Nee, dit truitje moet en zal het worden. Lichtelijk in de war verzoek ik hem het truitje terug te hangen en eens rond te kijken op de jongensafdeling. Max verzekert mij dat dit ook écht jongenskleding is en dat “die meneer” in de film van Sinterklaas dit ook aan heeft. Ik bedenk mij dat Adriaan (van Bassie) in deze film meespeelt en veronderstel dat hij hem bedoelt. We hebben het er verder niet meer over en we gaan na een ware kwelling met een stoere broek en een al even hippe (jongens)trui weer naar huis.

Als we aan het eten zitten, bedenkt Max dat er op het hoesje van de Sinterklaas DVD een foto van de bedoelde “glitter-meneer” staat en gaat deze gelijk ophalen. Met enige zelfvoldaanheid zegt hij: “Zie je wel, allemaal glitters!” Ik pak de DVD en kijk. Hij laat mij enthousiast een foto zien … van Gerard Joling.

dinsdag 3 januari 2012

Schoenentic


Mijn geluksgevoel op dit moment? Op een schaal van één tot tien? Mwôh, dan kom ik toch al snel in de richting van de 9,998 hoor! De reden is een paar nieuwe cognackleurige laarzen met precies de goede hak, precies de goede hoogte, gewoon exact de goede! Nee, deze had ik nog niet. Hoewel mijn collectie imposant en jaloersmakend is, ontbrak juist déze kleur en deze hakhoogte nog.

Hoeveel paar schoenen en laarzen ik exact heb, dat zou ik echt niet weten. Ooit ben ik gestopt met tellen. Maar dat het tegen de honderd(en) aan moet lopen, dat denk ik wel. … Ja. … Dus.

Van bruin tot roze, van zwart tot grijs, van wit tot blauw. In mijn schoenenkast grijp je niet gauw mis. Hoge hak, lage hak, sleehak, ronde punt, stompe punt, slippers, laarzen, instappers en ga zo maar door. Je mag nog geen vergelijking maken met Imelda Marcos (bij haar ontdekte men een enorme collectie van minstens 1220 paar schoenen (:)) maar enig treffende gelijkenis is niet geheel ongepast. En ik kan er echt níets aan doen. Als een magneet word ik aangetrokken door een schoenenwinkel. Van goedkoop tot superduur (ook daar hebben ze op een zekere dag uitverkoop). Het maakt mij niets uit. Ook wordt elke outfit anders door afwisselend te combineren met een paar schoenen of laarzen. Neem een spijkerbroek. Met hakken: chique. Met laarzen: stoer. Zo kom je telkens anders voor de dag.

Ooit heb ik als weekendhulp in een schoenenwinkel gewerkt. Een waar walhalla voor mij. De toch in verhouding al goedkope schoenen welke ze daar verkochten mocht ik kopen tegen inkoopprijs of met een behoorlijke korting. Als een kind in de snoepwinkel. Al mijn zuur verdiende centjes gingen elk weekend linea recta retour in de kassa van mijn werkgeefster. Ik was denk ik wel een goede kracht, vooral wat betreft het voorraadniveau.

Mannen begrijpen dit niet. Zo zet mijn eigen man grote vraagtekens bij mijn uit de hand gelopen hobby en het is zelfs dat hij mij soms smekend vraagt wanneer er een eind komt aan dit dwangverschijnsel. Laatst loop ik een schoenenwinkel binnen waar een grote uitverkoop gaande is. Elk paar mag weg voor 15,-. Deze kans mág en kán ik niet laten schieten. In kleine letters staat er nog bij dat elk tweede paar gratis is. Ik veronderstel dat ik dit verkeerd lees en met een gelukzalig gevoel ga ik met gewoon één paar naar de kassa. De mevrouw achter de kassa wijst mij op de actie dat elk tweede paar gratis is. Dus toch! Uiteraard kan ik nog wel een leuk paartje vinden en met twee paar voor 15,- ga ik zielsgelukkig naar huis. Mijn man begint bijna te huilen bij de aanblik van mij met de ruim gevulde tas van die schoenenwinkel. Ik stel hem direct gerust door te melden dat het tweede paar gratis was en het eerste paar slechts 15,- dus dat ik eigenlijk voor 7,50 per paar de gelukkigste vrouw ben welke op deze aardbol rondloopt.

Nou, zegt hij tot mijn verbazing haast enthousiast, dan had je beter wat méér paar mee kunnen nemen … ! Mannen, ik zal ze waarschijnlijk nooit goed begrijpen.

© Laura van Straaten - Oversteegen