woensdag 28 september 2011

Artiestennaam

Wanneer de daadwerkelijke naam niet lekker klinkt, of al snel te verbasteren is, laten veel artiesten zich een artiestennaam aanmeten. Een pseudoniem. De meest bekende, waarvan een ieder wel de echte naam kent, is Vader Abraham. Pierre Kartner voor intimi. Ook redelijk bekend is het feit dat André van Duin “in het echt”  luistert naar de naam Adrianus Kyvon.

Zelfs Ruud Gullit schijnt geen Gullit te heten, maar Dil. Even speuren op internet en je komt snel tot nog een paar leuke,  verrassende en soms zelfs schokkende pseudoniemen: Thomas Berge heet Chiel Ottink (hoe verzin je ‘t?). Willy Alberti ging dagelijks door het leven als Carel Verbrugge (dus Willeke heet officieel ook Verbrugge). Rudi Carell was buiten de schijnwerpers gewoon Rudolf Kesselaar. Tonny Eyk is Teun Eikelboom (geen commentaar …). Thom Hofmann is Thomas Ancio (ook niet slecht, by the way). Kim Holland heet Yvonne Meulendijk-van Zelderen (ja, dat is inderdaad jammer). Freddie Mercury is geboren als Farrokh Bulsara (nooit geweten). Ook Berdien Stenberg heet van achter anders in het echt. Haar echte naam: Berdien Steunenberg (kan ik me iets bij voorstellen, verbaster-inkoppertje: Brenda Steunbeer met dwarsfluit). En Eddy Zoëy, pseudoniem van Eddy Morsink. Een gemiste kans zie ik persoonlijk bij Fred Emmer, welke al die jaren gewoon Fred Emmer is gebleven.

Maar dat Jan Dulles van de 3JS in het echt niet Dulles heet, dat wist ik echt niet. In het programma “De beste zangers van Nederland” onthult Jan zijn ware identiteit. Hij is ooit geboren als Jan Keuken. … Keuken, ja. Zowel u als ik begrijpen direct dat dit nu niet echt de naam is waarmee je als vooraanstaand artiest voor de dag wilt komen. Hij werd van jongs af aan al Dulles genoemd, reden onbekend, dus het gevolg was simpel. Jan Keuken werd Jan Dulles. Wel jammer overigens dat de andere J’s niet Huis en Tuin heten, want dan was uiteraard de combinatie Huis, Tuin & Keuken een optie geweest.

Nu was deze openbaring ook groot nieuws voor de overig aanwezige artiesten. En Syb van der Ploeg van de band “De Kast” zag toch enig potentieel in een samenwerking met Jan onder zijn daadwerkelijke naam. De band “De Keuken-Kast” zou toch niet gek zijn. En als Frans Bauer, ook aldaar aanwezig, zijn naam zou wijzigen in Bouwer, dan zou het “De Keuken-Kast-Bouwer” worden. Origineel, toch. Hoezo artiestennaam?
Enigszins wantrouwend wordt ook aan de andere artiesten de vraag gesteld of zij wellicht in het echt anders heten. Ja! Zegt Jeroen van der Boom grappend, in het echt heet ik al jaren Henk van der Tak maar omdat we het toch groots aan wilden pakken, hebben we er Van der Boom van gemaakt. Zo stelden ze tevens voor om de naam van Frans Duijts te laten veranderen in Harry Engels met het oog op de internationale kansen.

En als u nu denkt: en jij dan? Wie heet er nou Woody? Dan heb ik ook nieuws. Mijn naam is Laura. Gewoon, Laura. Niet dat Laura niet goed klinkt, maar ik vind het gewoon wel interessant om onder een pseudoniem te schrijven. Aangenaam.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten