dinsdag 27 september 2011

Incident


Sinds 9 april 2011 heeft de slogan “Gewoon bij Albert Heijn” een walgelijke bijsmaak gekregen. Afschuwelijk. Zelfs bij benadering is er geen enkele voorstelling te maken van wat er zich op deze dag in Alphen aan den Rijn in een tijdsbestek van slechts  10 minuten moet hebben afgespeeld. Bij mij kwamen direct de gevoelens boven welke ik ook had toen het drama op Koninginnedag in Apeldoorn gebeurde. Ongeloof en verbijstering. Het waarom? Aan de buis gekluisterd het vreselijke nieuws volgen. 

Wat mij ook nu weer uitermate stoort is dat de media voor dit soort debiele acties het al even debiele woord “incident” gebruikt. Bij het woord incident denk ik aan een, klein, vervelend voorval. Hè, wat een vervelend incident op deze zonnige dag. Het dekt naar mijn gevoel niets, maar dan ook totaal niets, van de lading bij een drama van dit formaat. Het woord opzoekende in de Van Dale, kom ik tot deze officiële omschrijving:
“in·ci·dent het; o -en 1. onvoorziene gebeurtenis 2. storend voorval: er deden zich bij deze demonstratie geen ~en voor geen relletjes.”
Dekt toch in geen velden of wegen de gebeurtenis, lijkt mij? Storend is het wel en onvoorzien eveneens, maar dat is een vogelpoepje op je schouder ook. 

Het zal je kind maar zijn. Denk niet dat z’n ouders hem naar dat winkelcentrum stuurden om een brood te kopen en het advies meegaven vooral z’n mitrailleurtje niet te vergeten. Of z’n wapenverzameling.
Waar gaat het mis dan? Hoe komt iemand tot zó een daad? Volgens de laatste krantenberichten heeft deze “persoon” zich onder meer laten inspireren door een game. Een spélletje. Verbazingwekkend. Maar, loop eens een speelgoedwinkel binnen en kijk eens goed op de jongensafdeling. Beláchelijk. Daar waar je op de meisjesafdeling warm wordt overspoeld door zoetsappig roze kleurtjes, vrolijk speelgoed als strijkijzertjes en fleurige barbies, zo gruwelijk, grijs en bijna luguber is de jongensafdeling. Had ik al moeite met het zwaard behorende bij de piraten-carnavalsoutfit van mijn zoon, op school worden bezigheden als “elkaar doodmaken” in de pauze of tijdens het buitenspelen als normaal bevonden. Oh, en alle benodigdheden hiervoor koop je overigens op de kinderafdeling in de speelgoedwinkel. Ja, daar rechts bij die killer-robots en links van de, niet van echt te onderscheiden, machinegeweren. En als je hier niet goed mee weet om te gaan, als 4-jarige, dan zijn er nog allerlei leuke en leerzame spelletjes in de handel waardoor je de handelingen zo onder de knie hebt. Geen probleem. Je wordt er gewoon mee grootgebracht. Jongenskleding wordt opgeleukt met doodshoofden, enge draken en spidermannen met angstaanjagende maskers. Schattig. Staat hem zó leuk. Probeer maar eens normaal speelgoed te kopen, is er bijna niet geschikt voor boven een jaar of 3. Ben je sterk beïnvloedbaar? Ja, dan  wordt je toch ook een kant opgestuurd? Zolang hier niets aan gedaan wordt, is het dan gek dat er incidenteel iemand totaal ontspoort? Met desastreuze gevolgen.

Het moet niet gekker worden. Laten we het hopen dat dit “incident” als incidenteel kan worden beschouwd, anders wordt het gewoon, bij Albert Heijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten